Olympisch stadion Amsterdam

Het Olympisch Stadion in Amsterdam is vooral bekend van de gelijknamige spelen in 1928. Het is echter al vlak na de eerste wereldoorlog gebouwd. Dat was het bouwwerk aan te zien.

Renovatieplan en realisatie
Architectenbureau J.van Stigt

Olympisch Stadion

Het had niet veel gescheeld of Amsterdam zou de eerste stad in de wereld zijn geweest die haar Olympisch Stadion zou hebben gesloopt. De gemeente had verregaande plannen voor woningbouw, maar door een jarenlange lobby kon eind 1996 afbraak worden voorkomen.

Het stadion wordt teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat uit 1928. Hiermee blijft voor Amsterdam en Ajax gelukkig een uniek stukje geschiedenis bewaard.

Olympisch Stadion Olympisch Stadion

De kolos van beton en baksteen wordt volledig gerestaureerd. Onder de tribunes komen kantoren, onder het veld komt een parkeergarage. In opdracht van architectburo van Stigt is Ervas in het stadion druk doende met het opwaarderen en repareren van de gehele civiele structuur.

Olympisch Stadion Olympisch Stadion

Het metselwerk van de buitengevel is rondom gereinigd en voorzien van een beschermende hydrofobering. Met alle kennis en ervaring die in huis is, is de staf van Ervas het beton te lijf gegaan: liggers en kolommen, wanden en plafonds, trappen en tribunes. Scheuren en beschadigingen worden losgehakt en gerepareerd. Vaak tot diep in de wapening is onbetrouwbaar beton weggenomen. Vervolgens wordt alles in de oude staat hersteld.

 Olympisch Stadion

Olympisch Stadion