Betonnen gevelplaten Cygnus Gymnasium hersteld

Rijksmonument met beton als ontwerpelement

Het Cygnus Gymnasium in de Amsterdamse Vrolikstraat is een rijksmonument met veel betonnen elementen. Het gebouw heeft veel betonschade in verschillende hoedanigheden, waardoor er geen standaardmethode voorhanden was. Bijkomende uitdaging was nog dat het beton in het gymnasium erg bepalend is voor de uitstraling. 

Cassettes in de gevel afzonderlijk bekijken

De hele gevel van het Cygnus gymnasium bestaat uit betonnen cassettes die op ingenieuze wijze in elkaar zijn gezet. Er was dekkingschade; de wapening was te dicht aan de oppervlakte komen te liggen en de grindlaag was voor een deel uitgewassen. Aan de onderkant was de verwering kleiner dan aan de bovenkant. Al die verschillende gradaties van verkleuring en verwering moesten op hun eigen manier bekeken en hersteld worden. Monumentenzorg en de architect wilde namelijk niet dat de herstelwerkzaamheden duidelijk aan het gebouw af te zien zijn. 

Trappenhuis als blikvanger

Het trappenhuis is net als de gevel een blikvanger. Ook hier hebben weerinvloeden jarenlang hun werk gedaan. Echter was de schade niet in het hele trappenhuis hetzelfde; soms waren de oppervlaktelaag en de wapening nog redelijk intact, op andere plekken waren beiden aangetast. De bedoeling was om het hele trappenhuis weer in de originele staat te herstellen. We hebben veel moeite gestoken in het herstellen van de beton in de juiste kleurstelling en hier de mortel/- grindsamenstelling op aangepast.

Renovatiespecialisten met 25 jaar ervaring

Het Cygnus Gymnasium is typisch een gebouw waar we als Ervas ons vakmanschap kunnen tonen. De precisie die komt kijken bij het afstemmen van de juiste kleuren en oppervlaktelagen vind je alleen bij de echte specialisten. Op dit project werkten mensen met jarenlange ervaring, en dat is aan de manier van herstellen te zien. Het is zo subtiel dat het bijna kunst is. Ook Monumentenzorg en opdrachtgever Amarantis hebben ons daarover gecomplimenteerd.