Pakhuis De Zwijger Amsterdam weer in volle glorie

Een bijzonder monument in ere hersteld 

Pakhuis de Zwijger in Amsterdam is een van de laatste overgebleven originele pakhuizen aan het Ij. Architectenbureau Van Stigt kreeg van Stadsherstel Amsterdam de opdracht om het gebouw in originele staat te herstellen. Ons werd gevraagd de gevel en het beton aan te pakken. Een jaar lang werkten we aan buiten- en binnenkant om het pakhuis te verstevigen en te herstellen zonder het karakter te verliezen.

 

Een niet te schone gevel

Het metselwerk van het monument was flink vervuild en beschadigd. Opfrissen was nodig, maar zonder het oude versleten uiterlijk te verliezen. Door middel van proefstukken hebben we samen met de architect, Monumentenzorg en Stadsherstel bepaald wat de juiste behandeling is. Door middel van hydrofoberen beschermden we de gevel ook tegen inwerking van wind en regen.

Industriële uitstraling van het beton behouden

 

 

 

 

 

 

 

Aan de binnenkant hadden ook de betonnen pilaren en kolommen nogal wat schade. Om de industriële uitstraling weer terug te geven aan het gebouw hebben we de pilaren van verf ontdaan en door middel van stoomcleaning gereinigd. Scheuren moesten we repareren, maar de originele grindstructuur moest wel intact blijven. Dat betekent handwerk en de juiste receptuur vinden voor het betonmengsel. 

Verstevigen van de draagconstructie

Pakhuis de Zwijger heeft een bijzondere draagconstructie van paddestoelkolommen en twee grote uitkragingen boven de fundering. Dit is het grove werk, waarbij we toch heel voorzichtig te werk moesten gaan om niets af te doen aan het originele karakter. We hebben allerlei technieken en materialen toegepast, waaronder spuitbeton.

Richard over dit project:

“In dit project konden we al onze expertise op het gebied van beton kwijt. Doordat je steeds het karakter van het gebouw voor ogen hebt, moet je weten wat je doet. Het was een echte uitdaging, maar we zijn erg trots op het resultaat.”