Hufterbestendige oplossing voor waterspeelplaats in stadsdeel Geuzenveld

Voorheen bestond deze waterspeelplaats uit een betonnen bak met een dekvloer met tegels. De speelplaats was nodig aan onderhoud toe, want hij was niet veilig meer. Ervas kwam met een oplossing. Een dergelijke constructie met tegels is niet alleen gevoelig voor onderhoud, maar ook onderhevig aan vandalisme. Er moesten telkens reparaties worden uitgevoerd en elke keer kwamen tegels en coating er weer af. Reden voor de Gemeente Amsterdam, stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, om twee vliegen in één klap te willen slaan: groot onderhoud en de speelplaats minder onderhoudsgevoelig en ‘hufterbestendig’ maken en dus: veilig voor de kinderen.

Waterspeelplaats Geuzenveld

Er waren al lang genoeg problemen geweest: de waterspeelplaats moest weer veilig gebruikt kunnen worden en onderhoudsarm zijn. De oplossing is even simpel als creatief: een massieve betonnen bak in gekleurd beton.

Waterspeelplaats Geuzenveld

Omdat zomaar een betonnen bak niet bepaald kindvriendelijk is, is een speciaal betonmengsel uitgedacht dat zou voldoen. Uiteraard eist ook de esthetica zijn deel op: het moest er wel mooi uitzien. Daarom is de beton in de fabriek voorzien van blauwe pigment.

Waterspeelplaats Geuzenveld

Op de bovenzijde van deze pagina kunt u zien hoe het werk begon, nadat er voor de veiligheid een hek om de waterspeelplaats was gezet. De oude dekvloer moest er helemaal uit. Soms moet men heel destructief zijn om iets nieuws tot stand te kunnen brengen. Het leverde niet alleen mooie foto’s op, maar ook een ondergrond om de nieuwe bak in aan te brengen.

Waterspeelplaats Geuzenveld