Karakteristieke kelder wordt degelijke opslag

Karakteristieke kelder als degelijke opslag

Deze kelder in een oud herenhuis in Breda dient als opslag, maar kan wel wat onderhoud gebruiken. De wens van de eigenaar is om de kelder in de originele staat te brengen, maar ook geschikt te maken voor opslag van bijvoorbeeld wijn. 

Problemen als gevolg van vocht oplossen

Wanneer we een kelder als deze aanpakken, is de constructie het belangrijkst. We zorgen dat die vochtvrij en stevig is op de lange termijn. In deze kelder constateerden we schimmel, losgelaten stucwerk en een benauwde lucht. Ook de stalen liggers tussen de gewelven waren aangetast door corrosie. Het stucwerk is verwijderd en de stalen liggers zijn schoongeborsteld. Wanden, liggers en het metselwerkplafond hebben we behandeld. We moesten een voorzetwand weghalen omdat daarachter immers ook lekkage zijn of nog ontstaan. De vloer is origineel en vertoont slijtage, maar we zien geen lekkagegevaar. Die laten we dus intact en daarmee behoudt de kelder haar charme, in tegenstelling tot wanneer wij over zouden moeten gaan tot het aanbrengen van een nieuwe betonnen keldervloer.

Authenticiteit komt weer tevoorschijn

Naarmate we bezig zijn in de kelder zien we steeds meer originele elementen tevoorschijn komen. De gewelven en nissen laten nu weer het originele metselwerk zien. Op de muren brengen we stucwerk aan met voldoende vochtwerende lagen en afwerkingsmaterialen. Samen met de originele vloer is de kelder weer een authentiek èn vochtvrij geheel.

Projectleider Michiel: 

“Een totale renovatie van een authentieke kelder geeft voldoening. Bij aanvang ziet het vertrek er sober uit, maar binnen drie weken is deze kelder in zijn totaliteit opgewaardeerd. Ook voor onze collega’s die de werkzaamheden daadwerkelijk uitvoeren geeft het eindresultaat de nodige genoegdoening, het is immers het totaalplaatje en niet plaatselijk reparatiewerk”