Herstel door injecteren

Injectie is een methode waarmee vele problemen hersteld kunnen worden. In zowel metselwerk, natuursteen als beton. Wel dient in veel gevallen eerst de oorzaak weggenomen te worden, zoals bij scheuren. Behalve voor het elders besproken oplossen van optrekkend vochtproblemen, wordt injectie onder meer toegepast bij:

  • Constructief herstel, zoals het herstellen van de constructieve stijfheid van een constructie, of herstel van de sterkte en veiligheid van een constructie
  • Dichten van scheuren, bijvoorbeeld wegens lekkage, esthetische redenen, tegengaan van vloeistofindringing. Ook scheuren in vloercoatings en afwerklagen kunnen gedicht worden.


Wat is injecteren?
In feite is het een vorm van “verlijmen”. De kern van injecteren is het inbrengen van een vloeistof in de constructie. Die vloeistof bezit constructieve eigenschappen en vult holle ruimten, poriën en scheuren op zodanige wijze op, dat ter plaatse de oorspronkelijke sterkte, de waterdichtheid en andere eigenschappen weer teruggebracht worden. Veelal is na injectie de betreffende plek zelfs constructief gezien beter dan de oorspronkelijke constructie. Bij constructief herstel kan de werkdruk bij de injectie oplopen tot wel 300 bar.




Wat is van belang bij injecteren
Injectie lijkt een relatief eenvoudig procédé, maar is absoluut specialistenwerk. Niet alleen om de bereikte doelstelling te bereiken, maar ook omdat injectie bij onoordeelkundige toepassing juist tot schade kan leiden. De belangrijkste voorwaarden voor succesvol injectiewerk zijn:

  • Kennis van en inzicht in constructies en eigenschappen van bouwmaterialen
  • Toepassing van de voor het werk geëigende apparatuur
  • Toepassing van de juiste injectievloeistoffen
  • En vooral kunde, ervaring en “gevoel” van degene die het werk uitvoert

Ervas voldoet ruimschoots aan deze eisen en wordt daarom door eigenaren, beheerders en aannemers in toenemende mate ingezet voor injectiewerk.

Injectieapparatuur
Ervas maakt onder meer gebruik van electronisch gestuurde twee componenten mengmachines. Daarmee kan een waarborg bereikt worden voor een juiste mengverhouding tussen de afzonderlijke componenten van de injectievloeistof. Dat heeft bovendien als voordeel dat zonder te stoppen een continu gemengde homogene injectiehars ontstaat. Dat leidt vervolgens tot een maximale penetratie en daarmee tot een goed eindresultaat.

Injectievloeistof
Afhankelijk van het doel van de injectie wordt gewerkt met verschillende injectievloeistoffen. Zo wordt bijvoorbeeld bij Optrekkend Vocht gebruik gemaakt van Ervas Injectievloeistof.

Voor constructief herstel en scheuren in steenachtige materialen wordt gewerkt met epoxyharsen. Daarbij kan het van belang zijn dat het materiaal flexibel is (opvangen krimpspanningen) of juist hard. Daarnaast is de mate van vochtigheid van het gevelmateriaal van belang voor de keuze van de vloeistof. Bij injectie dient voldoende verzadiging bereikt te worden, bij de juiste indringdiepte.

Voorbeelden van injectievloeistoffen zijn:

  • Tweecomponenten epoxy (EP), voor injectie van droge scheuren
  • Tweecomponenten polyurethaan (PUR), bij vochtige ondergrond
  • Een- of tweecomponenten, wateractieve, schuimvormende polyurethaan (SPUR) voor het tijdelijk afdichten van watervoerende scheuren
  • Gelvormige harsen op basis van of polyurethaan, gemengd met water, voor het vullen van zeer fijne scheuren onder water.
  • Cementsuspensies met plastificeerder en zwelmiddel als injectiehulpstof voor scheuren en voegen
  • Ervas Injectiehars,
     
Gescheurd metsel werk
van buiten gezien
Niet geïnjecteerde kern metselwerk valt uit elkaar Geïnjecteerde kern metselwerk
Inwendig constructief verlijmd


Ervas injectiehars
Ervas heeft op basis van haar ervaringen met constructief herstel een eigen hars ontwikkeld: Ervas Injectiehars. Dit is een oplosmiddelvrije 2-componenten injectiehars op epoxybasis, met de daarbij behorende materiaalkeuringen. Ervas injectiehars is kleurloos en transparant. Door de zeer lage viscositeit is deze geschikt om scheuren met een scheurwijdte < 2 mm te injecteren. De verwerkingstijd (1 liter) bedraagt bij 20ºC + 40 minuten. Na het mengen van de componenten vindt binnen 24 uur de uitharding plaats. Het volume van de injectiehars blijft tijdens het uitharden constant. Door de hard-elastische en goede hechtingseigenschappen van het uitgeharde materiaal, is het mogelijk om bouwdelen constructief te verbinden.

De injectie optrekkend vocht
De te kiezen injectiebehandeling is eveneens afhankelijk van de bovengenoemde factoren, maar in zijn algemeen gaat het als volgt in zijn werk:

  • Nadat de te injecteren plaats geschoond is, boort men gaten. Deze boorgaten worden gevuld met het injectiemateriaal, bijvoorbeeld via pluggen.
  • Afhankelijk van de poreusheid van het materiaal wordt het vullen herhaalt, zodanig dat er een voldoende verzadiging plaatsvindt.
  • Na controle van de verzadiging worden de geboorde gaten glad en strak afgedicht met Ervas Boorgatenvuller. Dat middel is ook prima geschikt voor het vullen van holle ruimten in muren.

Het aantal te boren gaten is afhankelijk van de samenstelling van het gevelmateriaal en zijn verzadiginggraad. Bij metselwerk wordt een gat per steen normaal aanbevolen. Indien het metselwerk nogal dicht is, zijn soms meerdere gaten per steen nodig om de verdeling van de vloeistof gelijk te maken, zodat een totale verzadiging van de geïnjecteerde laag wordt bereikt.

Om de kwaliteit te waarborgen en controle mogelijk te maken, worden per dag meerdere monsters injectiemiddel gemaakt worden en per bouwdeel worden genummerd en opgeslagen.

Verschillende injectiemethoden
Het vullen van de boorgaten kan overigens op verschillende manieren plaatsvinden:

A. Handmatig inbrengen.

B. Met behulp van injectie. De twee voornaamste methoden van injecteren zijn:

  • Injectie onder hoge druk in de afzonderlijke delen (zoals de metselsteen) van een constructie.
  • Injectie onder lage druk, door verzadiging van het voegmiddel.

De keuze is in belangrijke mate afhankelijk van tijd en het doordringend vermogen van het gevelmateriaal, maar ook van de hoeveelheid te injecteren m1 en m2.

De Ervas injectiemethode is, bij juiste toepassing, onmiddellijk doeltreffend.

Ervas adviseert bij de te kiezen methode en injectiemiddelen en draagt zorg voor een goede uitvoering.