Kitten en kitvoegen vervangen

Als voegafdichting worden wel kitvoegen toegepast. De kopkanten van galerijplaten en de opleggingen bij consoles verdienen speciale aandacht, om inwatering te voorkomen. Bij kitvoegen tussen betonnen gevelelementen dient de juiste rugvulling gebruikt te worden en dient de te gebruiken kit in relatie te staan met de breedte en diepte van de voeg. Uitdrukken van de kit dient voorkomen te worden. De kit dient voldoende elastische en vochtwerende eigenschappen te hebben.

Afbrokkeling van voegkanten dient voorkomen te worden, door de juiste breedte en profielen te kiezen. Bij zwaar gebruik, bijvoorbeeld in industrievloeren, wordt wel gebruik gemaakt van verankerde profielen.

Reparatie en vervanging
Door uitdroging en andere oorzaken, kan het nodig zijn om kitvoegen te vervangen, om inwatering te voorkomen. De bestaande kitvoegen worden verwijderd door middel van snijden en of slijpen.

Voegranden worden gerepareerd indien deze zijn afgebrokkeld. Deze reparaties kunnen worden uitgevoerd met een epoxy-mortel. Na uitharding van de epoxy-mortle kan de voegvulling, na het aanbrengen van de eventueel vereiste primer, worden aangebracht. Indien hiervoor cement gebonden mortels worden gebruikt, moeten deze eerste enkele weken uitharden en drogen alvorens de voegmassa kan worden aangebracht. De voegwanden dienen schoon, droog en stofvrij te zijn. Bij temperaturen van de voegwanden hoger dan 40° C of lager dan 5° C mag de voegkit niet aangebracht worden. Bij sommige kitten kunnen deze eisen weer anders zijn.
Bij diepe voegen moet een rugvulling worden toegepast. Deze moet voor plastische kitten zo diep geplaatst worden dat de diepte gelijk is aan ½ breedte + 6 mm., waarbij de minimale voegbreedte 10 mm. bedraagt. Voor elastische kitten moet de rugvulling zodanig geplaatst worden dat de diepte van de voegmassa gelijk is aan 1/3 breedte + 6 mm., met een minimale voegbreedte van 8 mm. Bij sommige kitten kan een andere verhouding of afmeting nodig zijn.

Kitten dilatatievoegen
De kit dient afgestemd te zijn op de omstandigheden, zoals plaats, weer, bouwmateriaal en kleur. Soepele, elastische kitten zijn dan aanbevolen. Voor dilatatie-voegen dient een polysulfide- of een (epoxy) polyurethaankit te worden toegepast. Bij toepassing van Siliconenkitten dient terdege te worden gelet op het voorkomen van het uitwaaieren van de siliconenvervuiling op het materiaal naast de voegen. Om een goede hechting van de voegvulling aan de ondergrond te verkrijgen moet deze eerst voorzien worden van een primer, die afgestemd is op het systeem.
Overgebleven kitresten dienen als klein chemisch afval aangemerkt te worden.