Hotel L'Europe hersteld in oude luister

Hotel de l’Europe is een beeldbepalend gebouw aan het water waar de Amstel in Amsterdam tegen het Muntplein loopt. Vanaf het Muntplein en vanuit passerende rondvaartboten trekt het de aandacht.

Hotel de L'Europe Amsterdam   Hotel de L'Europe Amsterdam bij nacht

De ingang aan de straatzijde is klassiek deftig. De tijd heeft de gevels uit elkaar gedrukt en de ornamenten doen verkruimelen. Ervas ging het vakkundig restaureren.

Door de capillaire werking werd de constructie door het vocht uit elkaar gedrukt. De gevel vertoonde daardoor scheuren, het voegwerk liet slijtage zien en de ankers kwamen naar buiten. De klassieke ornamenten vielen bijna uit elkaar. Ervas heeft al veel ervaring in het aanpakken van dit soort problemen. Geadviseerd is daarom te kiezen voor een gegarandeerde aanpak, zodat het eindresultaat het probleem volledig neutraliseerde.

Het gebouw ging in de steigers, omdat besloten werd het hele werk  ‘in situ’ (ter plaatse) uit te voeren. Voor gevels is dat een normale zaak, maar voor de ornamenten niet. Ervas deed dit echter al eerder bij een 19e eeuws schoolgebouw aan de Nieuwe Prinsengracht. Succes was aldus verzekerd. Hoewel een dergelijke belofte makkelijker gezegd is dan gedaan. Er is gekozen voor het optimaal bewaren van de authenticiteit. Daarom is gebruik gemaakt van “oude” materialen. Het metselwerk is van binnenuit aangepakt door gebruik van injectietechnieken. De scheuren werden uitgehakt en de ankers blootgelegd en behandeld. Van de verweerde en beschadigde ornamenten zijn alle losse onderdelen verwijderd. Met speciale technieken zijn de ornamenten volledig gerestaureerd en in de oude luister hersteld. Uiteraard was aandacht voor de oorspronkelijke kleurstelling heel belangrijk, omdat door elk kleurverschil een restauratie door de mand valt.

Voor:

Hotel de L'Europe Amsterdam - voor renovatie   Hotel de L'Europe Amsterdam - voor renovatie

Na:

Hotel de L'Europe Amsterdam - na renovatie   Hotel de L'Europe Amsterdam - na renovatie