Europoint

Nieuwe Spoeltechniek voor natuurstenen gevels.
In het Rotterdamse westelijke havengebied staan drie bekende natuurstenen kantoorgebouwen van honderd meter hoog: Europoint. De gevels zijn in de loop van de tijd door regen en wind ernstig vervuild. Tijd voor een schoonmaakbeurt.

Op basis van onze jaren lange ervaring en know-how is Ervas gevraagd voor de uitvoering van dit project.

Europoint   Europoint
De foto rechtsboven geeft een indruk van de gevels met vervuiling voor de behandeling.

Het voor de gevelplaten gebruikte ‘travertin’ natuursteen heeft als eigenschap dat het nogal poreus is. Het heeft last van slijtage: het oppervlak is door weer en wind onderhevig aan verwering. De gevel kan dus niet zo maar even worden schoon geschrobd.

In combinatie met Dekker Natuursteen is door Ervas een nieuwe spoeltechniek ontwikkeld om de drie gebouwen te lijf te gaan. Als voorbereiding is op het dak een ringleiding aangebracht om de gevels een week te kunnen laten “inweken.”

Op het dak van Europoint   Ervas op Europoint
In een hangbak hebben de mannen van Ervas vervolgens onder hoge druk de gevel zorgvuldig gereinigd.

De toegepaste methode gebeurt met een milieuvriendelijk mengsel zonder toevoeging van chemicaliën. Een tweede kenmerk is dat de methode geen slijtage veroorzaakt. Ter verduurzaming zijn de gevels geïmpregneerd met een speciaal ‘travertin’ mengsel op waterbasis.

Europoint spoelbuis   

Na de spoel en reinigingsbehandeling waren de gevels weer als nieuw, om dit  te behouden heeft Ervas een een jaarlijkse onderhouds planning waar door de gevels ook mooi blijven.