Lijmbaarheidsanalyse

De lijmbaarheidsanalyse heeft als doel te bepalen of lijmwapening op de beoogde constructie kan worden aangebracht en welke materialen en eventuele voorbewerking daarbij nodig zijn. Als eerste wordt daarbij de vlakheid en de sterkte van het oppervlakte bepaald waarop de lijmwapening moet


lijmanalyse   lijmanalyse

Het is essentieel dat lijmwapening op de juiste manier op de constructie wordt geplakt.

worden aangebracht. Voor het optimaal benutten van de kracht van de koolstofvezels is namelijk een volledig vlak en egaal oppervlak vereist. Indien het oppervlak niet vlak of egaal genoeg is, dient het eerst geëgaliseerd te worden.

Als tweede wordt de aanhechtsterkte van het oppervlak bepaald, zodat duidelijk wordt welke lijm moet worden gebruikt om de lijmwapening aan te brengen. Oppervlakken verschillen namelijk in de aanhechtsterkte, daardoor kan het gebeuren dat een standaardlijm niet krachtig genoeg is en moet worden overgegaan op een andere sterkere lijm.

Tot slot wordt het dauwpunt bepaald van het oppervlak waarop de lijmwapening moet worden aangebracht. Aan de hand hiervan kan worden beoordeeld hoe groot de kans is op vorming van condenswater. Dit kan de kwaliteit van het lijmwerk ernstig beïnvloeden en daarom is het dauwpunt één van de belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het aanbrengen van lijmwapening.