Sulfaataantasting

Bij een verkeerde cementkeuze of in een gebied waar sulfaten van buiten (via zouten) in het beton kunnen doordringen, kunnen de sulfaten reageren met bepaalde cementmineralen. De gevormde producten, ettringiet en thaumasiet, hebben een groter volume dan het oorspronkelijke cementmineraal. Het beton wordt daardoor uiteengerukt. Soms is er ook sprake van afbraak van het cementskelet, bijvoorbeeld wanneer het magnesiumsulfaat reageert. Dit verzwakt de cementsteen in grote mate. 

Sulfaataantasting   Sulfaataantasting
Sulfaataantasting                                         Door kristallen uit elkaar gedrukt beton

Sulfaataantasting komt in de praktijk vaker voor in koude gebieden dan in warme gebieden. In warme gebieden worden oplosbare sulfaatzouten gevormd welke naar het betonoppervlak worden afgevoerd en daar uitkristalliseren. Bij mestkelders en riolen kan dit verschijnsel eveneens optreden.

Expansieve reacties tussen cement en toeslagmaterialen
De alkaliën in het beton kunnen reageren met sommige soorten toeslagmateriaal. Deze schade komt in nederland gelukkig zelden voor. De reactieproducten van cement en toeslagmaterialen zijn zeer expansief en vernietigen het beton volledig van binnenuit. Wordt een dergelijke reactie geconstateerd, dan zal vrijwel altijd aanbevolen worden tot afbraak over te gaan. Het optreden van expansieve reacties is afhankelijk van de aanwezigheid van water. Het water wordt opgenomen in de reactieproducten. Is de expansiereactie eenmaal op gang gekomen, dan bevat de buitenlucht voldoende water om de reactie op gang te houden.

In bepaalde gebieden kunnen betonconstructies, die met zacht grondwater in aanraking komen, door kalkagressief water worden aangetast. Kalk uit het cementsteen lost op waardoor de constructie verzwakt. Eenzelfde soort aantasting van beton of mortel kan optreden bij zwembaden als het zwemwater, voor beton, de verkeerde samenstelling heeft.