Injecteren optrekkend vocht

Injecteren: De Ervas methode om optrekkend vocht te bestrijden
In de inleiding is nader ingegaan op de oorzaken, herkenning, inspectie en problemen van optrekkend vocht. De conclusie is veelal dat het aanbrengen van horizontale barrières in de constructie wordt aanbevolen. Bij bestaande kelders dient de oplossing ook van binnenuit toepasbaar te zijn.

De oplossing
Ervas ontwikkelde een uniek antwoord op dit probleem: het ERVAS injectiesysteem. Onder regelbare druk wordt van binnenuit de kelder een vloeistof in de constructie gespoten, zodat een horizontale blokkade wordt gevormd in de poriën van het bouwmateriaal, waardoor het hinderlijke vochttransport stopt. Bij voorkeur wordt de barrière gelegd in de fundering, dus zo laag mogelijk. Bij een hogere waterstand wordt deze daarboven aangebracht.

Methoden
Zodra geconstateerd wordt dat capillaire werking - intern vochttransport in de steen - in het funderingsmetselwerk en eventueel overige metselwerk plaats vindt, is het raadzaam om dit metselwerkgedeelte te behandelen met het effectieve ERVAS KIESOL – systeem.

Injecteren    Injecteren

Er zijn verschillende injectie-methoden: handmatig, met onderdruk en met lage druk. De keuze is afhankelijk van tijd en het doordringend vermogen van de steen, maar ook de hoeveelheid te injecteren m1 en m2 metselwerk. De twee voornaamste methoden van injecteren zijn:

A. Injectie onder hoge druk van de afzonderlijke stenen zelf.

B. Injectie onder lage druk die leidt tot een volledig omhulsel van de voornaamste constructie van een gebouw door verzadiging van het voegmiddel in de voegen.

Uitvoering
De injectiebehandeling gaat als volgt te werk:

  • Om te kunnen injecteren dienen gaten te worden geboord. Nadat de wand is geschoond, boort men ter hoogte van de beoogde plaats van blokkeren gaten, met bijvoorbeeld een onderlinge afstand van 10-12 cm, onder een hoek van 25 graden. Deze boorgaten worden middels injectie gevuld met ERVAS KIESOL. Het aantal gaten is afhankelijk van de samenstelling van de baksteen en zijn verzadiginggraad. Een gat per steen worden normaliter aanbevolen. Indien het metselwerk zeer dicht is, zijn mogelijk meerdere gaten per steen nodig om de verdeling van de vloeistof gelijk te maken, zodat een totale verzadiging van de geïnjecteerde laag wordt bereikt.
  • Afhankelijk van de poreusheid van de steen of voegspecie wordt het vullen met de ERVAS KIESOL herhaald totdat er voldoende verzadiging heeft plaatsgevonden.
  • Na controle van de verzadiging worden de geboorde gaten afgedicht met ERVAS Boorgatenvuller.

Injecteren

Milieu
ERVAS Injectievloeistof is een milieuvriendelijke watergedragen hydrofobeervloeistof. Ontwikkeld na vele jaren van grondig laboratoriumonderzoek, veelal uitgevoerd door onafhankelijke instellingen en gebruikmakend van de praktijk. De vloeistof bestaat uit grondstoffen op basis van metylsiliconaten die met koolzuur uit de lucht een chemische verbinding vormen.

Resultaat
De resultaten van deze methode zijn zeer goed, mits door specialisten uitgevoerd. De vloeistof toont zich, mits toegepast met het ERVAS injectiesysteem, zowel vanuit zijn structuur als zijn indringend vermogen superieur in alle vormen. De structuur van het bestaande metselwerk wordt versterkt. Het optrekkend vocht wordt geweerd en geblokkeerd. Met garantie indien gewenst.

Kortom:

ERVAS bestrijdt het vocht doeltreffend bij de oorsprong