Schuimbeton isolatie

De kruipruimte is de ruimte tussen bodem en onderkant begane grondvloer. Een kelder is een bijzondere vorm daarvan. De bodem van kruipruimten onder gebouwen trekt - vooral bij een hoge grondwaterstand - vocht op, waardoor een hoge relatieve vochtigheid ontstaat. Voor een gezond binnenklimaat is het essentieel dat geen vocht uit de kruipruimte het gebouw kan binnenkomen. Minder vocht in de kruipruimte verlengt ook de levensduur van een houten vloer. Ook isolatie van de kruipruimte heeft voordelen. Schuimbeton kan in deze gevallen een uitkomst zijn.

  

Schuimbeton bodemafsluitingen tegen vocht
Met door Ervas aangebracht schuimbeton als bodemafsluiter wordt vocht optrekking verminderd. De relatieve vochtigheidsgraad daalt en de kruipruimte is droger. Schimmelvorming, ongedierte, stank en aantasting van leidingen worden zo voorkomen. Er ontstaat tevens een droge, goed begaanbare bodem van de kruipruimte, mits minimaal 55 a 60 cm. ruimte beschikbaar is. Indien de betonlaag onder de leidingen, afvoerpijpen of kabels in de kruipruimte wordt aangebracht, blijven deze bereikbaar. In combinatie met PE folie (polyetheen) wordt de vochtwering en isolatiewaarde geclassificeerd als zeer goed.

Schuimbeton bodemafsluiting als Isolatie
De schuimbeton bodemafsluiter geeft een extra isolatie van de begane grondvloer. Daarvoor zijn in de meeste regio's subsidies verkrijgbaar. Verminderen van energieverbruik is goed voor het milieu. Isolatie bespaart niet alleen energie en geld, maar levert u bovendien een comfortabel huis op: geen koude voeten meer en minder vocht in huis. De isolatiewaarde (R-waarde) hangt niet alleen af van het soort, maar ook van de dikte van het materiaal. Het is voor de isolatiewaarde van belang dat het materiaal zorgvuldig (zonder kieren) wordt aangebracht.

Ventilatie
Voldoende ventilatie is nodig om de vloer 'gezond' te houden, en is zelfs verplicht voor kruipruimtes waar een gasleiding doorheen loopt, tenzij deze is voorzien van een mantelbuis. Voor de ventilatie zijn kieren in de gevel nodig. Per m2 vloeroppervlak moet er minstens 100 mm2 vrije luchtdoorlaat zijn, in zowel voor- als achtergevel. Er mag hierbij geen open verbinding tussen de spouw in de gevel en kruipruimte zijn, omdat dit elders, bijvoorbeeld bij kozijnen, tot vochtproblemen kan leiden. Met schuimbeton als bodemafsluiter blijft daarboven voldoende ruimte over om te ventileren.

Wat is schuimbeton
Schuimbeton is een al dan niet verhard mengsel van cement, water, eventueel toeslagmaterialen en/of vulstoffen, waaraan afzonderlijk geproduceerd schuim is toegevoegd. Voor het door Ervas toegepaste schuimbeton worden grondstoffen gebruikt die voldoen aan CUR-aanbeveling 59. Naast water en diverse soorten gecertificeerd cement worden ondermeer vliegas, Lytag fines en kalksteenmeel toegepast. In enkele gevallen wordt er metselzand gebruikt. Als schuimstof wordt Synvoton of Provoton gebruikt. Hiermee is respectievelijk een open- en een gesloten celstructuur te vervaardigen.

Historische ontwikkeling van schuimbeton
Schuimbeton is reeds ontwikkeld in de twintiger jaren; in 1923 is het eerste octrooi aangevraagd dat met schuimbeton te maken heeft. Via de Verenigde Staten en Duitsland is schuimbeton geïntroduceerd in Nederland. Ook daarna is de verdere ontwikkeling van schuimbeton ter hand genomen en is het product sterk verbeterd. Voortdurend worden mengsels, typen schuimbeton, schuimstoffen, verwerkingsinstallaties en toepassingen verbeterd en ontwikkeld en wordt de prijs-kwaliteitsverhouding geoptimaliseerd.

Uiterlijk schuimbeton
Niet verhard schuimbeton laat zich het beste vergelijken met dun-vloeibare grijze mousse. Verhard schuimbeton heeft een uiterlijk dat vergelijkbaar is met gasbeton.

Schuimbeton

Milieu-aspecten
Winning van cement en zand kan plaatselijk het landschap aantasten. Daarom is gebruik van reststoffen, zoals vliegas en Lytag fines, interessant. Door deze stoffen te gebruiken als grondstof voor schuimbeton worden deze milieutechnisch verantwoord verwerkt en wordt het milieu ontlast. Het door Ervas toegepaste schuimbeton wordt geclassifiseerd als "categorie 1" bouwstof, ofwel vrij toepasbaar.

Materiaaleigenschappen
Het door Ervas toegepaste schuimbeton is schuimbeton op maat. Afhankelijk van het benodigde aantal kubieke meters, de kwaliteitseisen en de projectomstandigheden wordt voor het project de meest optimale samenstelling en meest geschikte productiemethode bepaald.

In onderstaande grafieken worden enige technische specificaties van door Ervas gebruikt schuimbeton weergegeven.

Het door Ervas toegepaste schuimbeton is, door de hoge plasticiteit van de specie en de constructieve eigenschappen na verharding ervan, ook uitermate geschikt voor het opvullen van loze ruimten.

 

Schuimbeton    Schuimbeton

Schuimbeton

Ervas voor gedegen advies en professionele uitvoering