Verlaagd terras weer fraai en vochtvrij

Een vochtvrije zitkuil als onderdeel van een woonhuis

In Laren staat een volledig gerenoveerde vrijstaande eengezinswoning. De zitkuilen aan de voor- en achterzijde liggen op het niveau van de keldervloer en zijn een verlengstuk van de woning. 

Meervoudig vocht weren

De buitenbak is echt een onderdeel van het huis. Het is dus belangrijk om het vochtprobleem goed op te sporen en duurzaam op te lossen. Het vocht tast hier op twee manieren de muur en het stuc- en schilderwerk aan: via de grond (optrekkend vocht) en via neerslag (hemelwater). De zouten die tijdens het uitdampen van het optrekkend vocht ontstaan kunnen bovendien een afbrokkeling van de stuclaag veroorzaken; zouten de stuclaag van de oppervlakte van het metselwerk af. Al deze gevaren moesten we de kop indrukken.

Injecteren, hydrofoberen, afdichten

Als eerste hebben we optrekkend vochttransport gebarreerd door de muur te injecteren op de plekken waar hij boven het maaiveld uitsteekt. Het metselwerk is vochtwerend behandeld en het zakwater van regenbuien is niet meer zichtbaar. Met saneerputz hebben we een zoutbuffer aangelegd tussen het metselwerk en het stucwerk. Ten slotte zijn ook de natuurstenen waterslagen die het metselwerk afdekken gehydrofobeerd. hiermee is het oppervlak waterafstotend gemaakt.

Projectleider Michiel Vis: 

“De vochtperikelen vormden een heuse uitdaging. We ondervonden optrekkend vocht, doorslaand vocht door zakwater en vocht dat kon intreden via de niet waterafstotende natuurstenen muurafdekkers. De combinatie van het stucwerk en de houten vlonder geven een fraai eindresultaat.”