Ervas Lijmwapening Koolstofsheets

Koolstofvezelsheets zijn voornamelijk geschikt voor afwijkende oppervlakken. De sheets vormen een uitkomst bij het versterken van complexe vormen, omdat ze om een constructie gewikkeld kunnen worden. Zo kunnen koolstofvezelsheets worden gebruikt bij het verstevigen van kolommen,

    Koolstofsheet
Koolstofvezelsheets zijn erg geschikt voor complexe vormen.

liggers, schoorstenen, silo’s, tunnels en andere afwijkende constructievormen. Dit zou niet mogelijk zijn met de reguliere koolstofvezellamellen.

Samenvatting
Bij verandering van de conditie van of de werkelijke belasting op een betonnen constructie, kunnen de berekende grenswaarden overschreden worden, waardoor het beton versterkt dient te worden. Het toepassen van onder meer Koolstofvezels, aan de buitenzijde van de constructie aangebracht, kan een oplossing zijn. Ervas gebruikt ondermeer Koolstof Sheets, die als voordeel hebben dat ook ronde vormen (denk aan kolommen, schoorstenen) versterkt kunnen worden. Koolstof Lamellen zijn voor die toepassing niet geschikt.

Beschrijving
ERVAS C-Sheets bestaan uit unidirectionaal gestrekte koolstofvezels in schering samen gehouden door een dun glasvezelnetwerk in slag. Er zijn twee types sheets beschikbaar met elasticiteitsmoduli groter dan 240 kN/mm2 en 640 kN/mm2. Voor technische details en download daarvan kunt u kijken bij Technische gegevens Ervas Lijmwapening.

Gebruik en toepassingen
Elementen uit gewapend beton worden voor een gegeven belasting statisch berekend en uitgevoerd. Zoals in de inleiding aangegeven kunnen gedurende de levensduur van een bouwwerk omwille van verschillende redenen de eisen en de condities veranderen.

ERVAS koolstofvezel sheets kunnen gebruikt worden voor het versterken van kolommen, liggers, schoorstenen, silos, tunnels en andere constructie-elementen die onderhevig zijn aan ongunstige belastingsomstandigheden. De sheets verschaffen een unieke oplossing voor het versterken van complexe vormen omdat ze rond het betroffen element gewikkeld kunnen worden. Dit laat aan de ontwerper toe om ook ronde kolommen, gebogen tunnelsecties, gecompliceerde kolomkoppen, buizen en schoorstenen te versterken, iets wat niet mogelijk zou zijn met gepultrudeerde CRRP laminaten.

Verwerking in het kort
Om ervoor te zorgen dat de overdracht van de belastingen van de ERVAS C-Sheet naar de ondergrond goed gebeurt, moet het oppervlak opgeruwd worden via zandstralen of opschuren. Vervolgens worden alle beschadigde delen (scheuren, grindnesten en/of oppervlaktegebreken) gerepareerd. Alvorens de sheets aan te brengen, wordt het oppervlak schoon en stofvrij gemaakt. Vervolgens worden de sheets middels verlijmen aangebracht. Scherpe hoeken worden afgerond. Het materiaal mag dan 24 uur niet verstoord worden. ERVAS C-Sheets zullen de beoogde sterkte behalen na 7 dagen.

Voor technische details en download daarvan kunt u kijken bij Technische gegevens Ervas Lijmwapening.