Bergen op Zoom - Lijmwapening balkons

In Bergen op Zoom zorgde Ervas voor uitwendige versterking van uitkragende balkons op een succesvolle en kostenefficiënte manier. Dit betrof de betonnen balkons van drie flatgebouwen met vijf bouwlagen koopappartementen van twee jaar oud. Bij de berekening van de wapening werd een

    Inlijmen van de lamellen
Onderstempelen balkon en het inlijmen van de lamellen.

fout gemaakt. Daardoor ontstond aan de onderzijde uitgebreide scheurvorming. Omdat de flats dichtbij het brakke water van de Oosterschelde zijn gelegen en de zoute zeewind snelle aantasting van de wapening kan veroorzaken, ontstond een gevaarlijke situatie. Het vernieuwen van de betonconstructie zou voor zeer veel overlast zorgen, stalen balken eronder waren esthetisch niet verantwoord. Het voordeel van reparatie met koolstofvezels is, dat deze nauwelijks zichtbaar zijn.

Aanpak
Ervas werkt met een speciaal ontwikkeld softwarepakket voor onder meer de berekening en het werkplan voor de benodigde versterking. In Bergen op Zoom werd eerst het eigen gewicht van de balkonvloeren geneutraliseerd door deze te onderstempelen en vervolgens op te vijzelen. Het betonoppervlak werd gestraald om een goede hechting te verkrijgen, vervolgens werden de lamellen erop gelijmd en (blind) genageld door voorgeboorde gaten. Tenslotte werden de lamellen in betonkleur afgewerkt.

Flat Bergen op Zoom