Van kelder naar volwaardige leefruimte

Eigenaren laten het vandaag de dag niet na hun kelder of souterrain als leefruimte bij hun woning te betrekken. Vaak zijn het grote ruimtes die met een juiste hoogte en voldoende lichtinval slim zijn in te delen. Zo gemakkelijk als het klinkt zo groot is de omslag naar een functie als leefruimte. Nauwe samenwerking tussen opdrachtgever en specialisten op gebied van vochtbeheersing is een niet te onderschatten aspect bij de verandering van kelder naar volwaardige leefruimte.

De basis ligt in de constructie. Waar bestaat deze uit en is deze voldoende betrouwbaar? Ik grijp dit aan omdat maar al te vaak blijkt dat pas na de verbouwing, lekkages of overige vocht gerelateerde problemen tot uiting komen. Lekkages zijn in dat geval moeilijk traceerbaar door aanwezige afwerkingen en ook vaak aan meerdere locaties gebonden. Het resultaat is een slecht leefcomfort met daarbij een schadepost die al snel in de duizenden euro’s loopt.

“Het plaatsen van voorzetwanden tegen een vochtige kelderwand is als het aantrekken van een droge jas over natte kleding, niet echt comfortabel!”

Voordat men de ruimte inricht en bekleedt dienen constructieve kelderwanden, -vloeren, NUTS-doorvoeren en wand/vloerverbindingen waterdicht te zijn. Dit betekent een plan van aanpak op maat! Zeker bij bestaande bouw is de kans groot op vreemde constructiecombinaties, waarbij de waterdichtheid niet gegarandeerd is. Naast de ruimte vochtwerend te behandelen kunnen aanpassingen op constructief vlak en vochtregulering benodigd zijn. Een zwakke constructie is niet bestand tegen drukkend water van buitenaf, of dit nu grondwater of tijdelijk hemelwater is dat wegzakt tegen de buitenconstructie. Onderschat ook het effect van een leefruimte niet. Een kelder of souterrain dat ineens te maken krijgt met bewoners die er werken, slapen, de was doen, douchen en wat al niet meer, is voor de ruimte een omwenteling. 

“Laat een specialist op gebied van vochtbeheersing de kelder onderzoeken, ook als deze voor de verbouwing geen lekkage of vochtproblematiek vertoont.”

Kelder oude situatie    Kelder nieuwe situatie

Michiel Vis
Projectleider Ervas International
vis@ervas.nl
View my profile

Vochtbeheersing | Betonrenovatie | Gevelherstel | Gevelonderzoek | Lijmwapening | Kwaaitaal