Esthetische én constructieve restauratie van monumenten: stukje voor stukje reconstrueren

Esthetische reconstructie is bij de restauratie van monumenten mooi, maar als je niet eerst de constructie herstelt, is door zon en regen binnen een paar jaar de schade weer terug. Onze vakman Louis Kneppers is gediplomeerd betonreparateur en restaurateur en weet daar alles van. Met esthetische én constructieve restauratie van monumenten herstel je niet voor de komende 5 jaar, maar voor de komende 50 jaar. Een fotoverslag.

Restauratie van monumenten vraagt om meer dan de kennis en het geduld om esthetisch te reconstrueren. Steen en beton verouderen onder de invloed van zonlicht, water en uitlaatgassen. De timpaan in onderstaand fotoverslag was door de jaren heen volledig onherkenbaar geworden. De natuurstenen plaat was geërodeerd en vertoonde talloze scheuren. Door die scheuren kan water binnendringen en dat tast ook de constructie aan.

Restauratie van monumenten: eerst constructief herstel
Onze gediplomeerde vakman Louis Kneppers startte dan ook met de basis, het herstellen van de constructie. Via kleine slangetjes die hij inbracht in de timpaan, spoot hij speciale lijm in de scheuren om de constructie weer te verstevigen en te voorkomen dat er nog water kon binnen dringen. We merken dat deze stap bij de restauratie van monumenten nog wel eens wordt overgeslagen. Doe je dit echter niet, dan zijn de scheurtjes na een paar jaar weer terug, omdat het water al snel weer vrij spel heeft.

Zo was het, zo is het nu
Na het constructieve herstel reconstrueerde Louis op basis van een oude foto stukje voor stukje de beeltenis op de timpaan.
Daarbij gebruikte hij onder meer een natuurstenen reparatiemortel die hij ter plekke bijmengde in de juiste kleur.

 

 

We zijn enorm trots op het resultaat en de timpaan kan dankzij het esthetische én constructieve herstel weer zeker 50 jaar mee.

Evert Jan van Lenteren

Ervas International
vanlenteren@ervas.nl


View my profile

Vochtbeheersing | Betonrenovatie | Gevelherstel | Gevelonderzoek | Lijmwapening | Kwaaitaal