Spuiten van beton

Belangrijke voordelen van spuitbeton
Spuitbeton heeft een aantal voordelen ten opzichte van het normale beton, zoals:

  • Het heeft een grote dichtheid en hecht goed aan de ondergrond,
  • Heeft weinig tot geen voorbehandeling nodig
  • De toevoegingen kunnen worden afgestemd op het doel
  • Ook de nabehandeling is beperkt
  • Remt carbonatatie door het verhoogde cementgehalte
  • Verminderd vochtfluctuaties in het beton, waardoor de wapening beter beschermd is.
  • Kan de passivering (beschermingslaag) van het wapeningsstaal herstellen, waardoor de kans op wapeningscorrosie afneemt.

Spuitbeton  Beton spuiten
Ervaren betonspuiters aan het werk.

Indien grote oppervlakken beton hersteld moeten worden is spuitbeton een goede optie. Zowel de eigenschappen (hechting, dichtheid, waterdicht, vorstbestendig)) als de verwerkingsmethoden (droog of nat) zijn gunstig. Spuitbeton is een mengsel van cement, toeslagmaterialen, water en

eventuele hulpstoffen, dat met hoge snelheid, onder hoge druk, via een spuitkop op een ondergrond wordt gebracht en verdicht.

Aanbrengen van spuitbeton
Spuitbeton kan met droge of natte methoden aangebracht worden; de natte methode wordt in Nederland het meest toegepast.

Toepassingen
Betonspuiten wordt toegepast bij:

  • Chloride geïnitieerde wapeningscorrosie, als bescherming van de (nieuwe) wapening na verwijdering van het aangetaste beton en wapening.
  • Vervangen van door chloride aangetaste betonlagen
  • Brandbescherming van staalconstructies.

Verwerking
Spuitbeton kan worden toegepast bij een schone en harde ondergrond en kan zowel droog als nat opgebracht worden. Bij de droge methode wordt het water pas toegevoegd aan het einde van de slang, bij de nozzle. Bij de natte methode wordt de complete specie pneumatisch naar de nozzle gebracht en vervolgens in de luchtstroom gebracht.

Mensenwerk
Aanbrengen van spuitbeton dient te geschieden door specialisten. Al is de apparatuur nog zo goed, de bediener is bepalend voor het resultaat. Het is van groot belang dat de bediener van de apparatuur beschikt over voldoende materiaalervaring, apparatuurkennis en vooral over gevoel voor wat hij (of zij) doet. Het is zwaar en verantwoordelijk werk dat een voortdurende betrokkenheid vraagt: de kracht en hoek waaronder gespoten wordt, de hoeveelheid toegevoegd water, de laagdikte per gang; het zijn allen factoren die de kwaliteit van het resultaat in hoge mate bepalen.

Spuitbeton Spuitbeton Spuitbeton

Apparatuur
Ervas beschikt over moderne betonspuit apparatuur.

Zoals bijvoorbeeld de betonspuitmachine. Deze is elektrisch gestuurd en levert een continue stroom beton, door gebruik te maken van twee verwerkingskamers. Een nauwkeurig regelbare watertoevoer en een verfijnd gereguleerde luchtdruk zorgen dat één mooie, egale straal uit de spuitmond komt. De aanvoer van een aardvochtig zand/grindmengsel en droog cement gebeurt vanuit een silo rechtstreeks naar de spuitmachine.

Ten opzichte van conventionele systemen is er een aanzienlijke besparing aan mankracht, omdat het systeem automatisch werkt. Het is zowel milieu- als arbeidsvriendelijk omdat geen zakken meer behoeven te worden gesjouwd en er geen stofwolk meer ontstaat.

De efficiëntie van het systeem blijkt ook uit het bereik: tot 700 meter ver en 200 meter hoog, zonder te hoeven verplaatsen. Tot 15 centimeter beton dik kan in één keer worden aangebracht met een capaciteit van 0,3 tot 15 m3 per uur.

Het resultaat: mooier, beter werk van een uitstekende kwaliteit tegen een concurrerende kostprijs.

Spuitbeton Spuitbeton