Brandschade

De oorzaak van schade bij brand is duidelijk, maar de omvang van de schade niet. Dat geldt zeker bij een voorgespannen constructie. Het voorspanstaal kan door te hoge temperaturen zijn aangetast, waardoor de voorspanning geheel of gedeeltelijk verdwijnt. Ook de betondekking kan losgerukt worden als gevolg van de hitte. Om te weten wat de brand precies heeft aangericht en of de constructie nog te herstellen is, raden we aan een diepgaand onderzoek uit te voeren.

Brandschade heeft grote gevolgen    Brandschade beton
Bij brand kan de betondekking van de constructie losgedrukt worden.

Effect van temperatuurverschillen op beton

Temperatuurverschillen in een betonconstructie veroorzaken ongelijke uitzetting. Er ontstaan spanningen in het beton waardoor het gaat scheuren en verzwakken. Een ander effect van de temperatuur is het afspatten: stukjes of schollen beton raken los waardoor de betondoorsnede afneemt. De wapening komt vrij te liggen en warmt snel op. Meestal gebeurt het afspatten al in de eerste 30 minuten van de brand.

Bij grindbeton begint de druksterkte af te nemen bij een temperatuur van circa 200°C. Boven +/-250°C is het sterkteverlies blijvend. Stijgt de temperatuur verder naar 450°C dan is de sterkte ongeveer gehalveerd. 

De noodzaak van inspectie

Soms ziet het beton er na schoonmaken nog goed uit. Toch kan het beton inwendig in sterkte zijn gehalveerd. Door de juiste inspectie voorkomt u problemen met de constructie wanneer u gaat herstellen. Met een zogenaamde schiethamer krijgen we een goed beeld van de staat van het beton en zien we hoe diep in het beton de brand zijn effect heeft gehad. Aan de verkleuring in het beton kunnen we zien welke temperatuur heeft geheerst.