Amsterdam: van kelder naar woning

Van bedompte kelder naar volwaardig woonvertrek

De eigenaar van een historisch pand in Amsterdam wil zijn kelder ombouwen tot woonvertrek. We troffen de kelder aan in redelijke staat: de constructie was sterk en er waren weinig lekkages. 

De kelder als gezonde en fijne woonplek

Een kelder is oorspronkelijk niet bedoeld als woonruimte: het is niet goed geïsoleerd, er is geen goede luchtventilatie, er is weinig daglicht en de ruimte staat bloot aan vocht- en luchtwerking. Om zo’n ruimte om te toveren tot een gezonde plek om te wonen, moesten we grondig te werk gaan.

Van slopen tot stucwerk

In dit project was het motto: maak het mooi en doe het goed. We hebben in verschillende stappen de wanden verstevigd, vochtwerend gemaakt en ten slotte ook verfraaid. In het ontwerp van de kelder waren meerdere kamers opgenomen, dus uit de bestaande draagwand moesten deursparingen gezaagd worden. Die ingreep heeft direct gevolgen voor de constructieve en vochtwerende betrouwbaarheid. Dat is juist het specialisme van Ervas; door beton, wapening en vochtwerende harsen en mortels te gebruiken sluiten we lekkagegevaar uit. 

Vocht geen kans 

Een kelder die vrij is van lekkages is nog geen bewoonbare ruimte. Er kan condensatie optreden en de ventilatie moet in orde zijn. Ventilatie was in dit project een zaak van de installateur. Condensatie en zoutuittreding aan het wandoppervlak hebben we uitgesloten door een zoutbufferend en vochtregulerend stucwerk op te zetten. ‘Normale’ gipsachtige stucmortels zijn niet opgewassen tegen zouten en condens, waardoor het stucwerk uiteindelijk kan loslaten.

Projectleider Michiel Vis: 

“Een leuk project wat ons voldoening geeft, omdat kwaliteit voorop staat. We mochten hier ook wat aan de afwerking doen en dus onze bijdrage leveren aan een degelijke, maar ook mooie kelder.”